Chyba każdy wie,że truskawki i czekolada to idealne połączenie.
Lekki i kremowy torcik z musem czekoladowym,galaretką truskawkową i bita śmietana.
Świetny na każdą okazję.A smak -kapitalny!
Składniki:
Bidzkopt:
tortownica o średnicy 26 cm
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier.Kiedy piana jest ubita dodajemy kolejno żółtka ,cały czas miksując.Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i mieszamy drewnianą łyżką powoli w jednym kierunku.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Galaretka truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki miksujemy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody.Gdy zaczną tężec wlewamy je do truskawek.
Mus czekoladowy:
- 1 czekolada mleczna
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wody (żelatynę z wodą podgrzewamy do rozpuszczenia ale nie gotujemy!!)
Jaja sparzamy wrzątkiem.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i miksujemy ją z żółtkami.Należy chwilę odczekać żeby czekolada nie była za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek.
Na pierwszy biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek.
Wierzch i zdobienie;
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!!