Składniki:
- 3 blaty biszkoptowe o średnicy 26-28 cm
- 8 łyżek dżemu truskawkowego
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki wody przegotowanej z łyżeczką cukru i soku z cytryny
- kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone mikserem na najniższych obrotach.
Jeden z biszkoptów nasączamy kilkoma łyżkami wody.Nakładamy 4 łyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt i również go nasączamy.Odkładamy część masy i dajemy do niej kilka kropel barwnika spożywczego.Nakładamy na wierzch i boki tortu oraz dekorujemy.