Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

piątek, 27 kwietnia 2018

Ciasto z truskawkami bez pieczenia


Sezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia!
Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! 
Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!!



Składniki na małą blaszkę:
  • herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • czekolada mleczna do dekoracji


Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce  herbatniki.Na budyniu układamy kolejną warstwę ciastek.                                                                                                                                   Truskawki myjemy,usuwamy szypułki,blendujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i wlewamy do truskawek.Studzimy.Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylewamy ją na herbatniki.Zostawiamy do wystudzenia,najlepiej na całą noc.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto.Posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

niedziela, 22 kwietnia 2018

Sałatka z ziemniaków z musztardowym winegretem


Letnia sałatka w sam raz do mięs i dań z grilla.
Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a do tego jest tania.Nie przepadam za sosami typu winegret ale ten jest naprawdę smaczny.
Ziemniaki te często goszczą na moim stole.



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek octu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz,sól
  • szczypiorek,koperek

Ziemniaki gotujemy w łupinach,studzimy,obieramy i kroimy w grube plastry.
Cebulę przeciskamy przez praskę,dodajemy ocet,olej,cukier,musztardę i mieszamy .Ziemniaki zalewamy sosem,dodajemy pieprz i sól do smaku.Posypujemy szczypiorkiem,koperkiem i wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego !

wtorek, 17 kwietnia 2018

Ptysie-ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem ajerkoniakowym

Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku.
Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. 
Deser tylko dla dorosłych :-)


Składniki:

  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10 minut w 180-190°C.

C
zekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze ,dodajemy ajerkoniak i mieszamy. 
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody (5-7 łyżek),po chwili podgrzewamyi mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny.Nie możemy jej zagotować!!
Ostudzoną żelatynę wlewamy do czekolady i ajerkoniaku.Wkładamy do lodówki.
Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy ją do ubitej śmietany.Całość mieszamy do połączenia i jeśli jest potrzeba wkładamy jeszcze do lodówki. 
Ptysie przekrawamy wzdłuż na pół i wyciskamy szprycą krem.Przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Roladki z sałaty z kremowym serkiem,jajkiem i szczypiorkiem


Oryginalna  i ekspresowa przekąska z sałaty z dodatkiem kremowego serka i jajek.
Robi furorę na imprezach i spotkaniach rodzinnych.
Świetny dodatek do mięs z grilla.Smaczne również z dodatkiem rzodkiewki.   Gorąco polecam!



Składniki:

  • 8 dużych liści sałaty
  • 6  jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g kremowego serka kanapkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 pomidory

 4 jajka ścieramy na tarce z dużymi otworami,łączymy z serkiem,posiekanym szczypiorkiem i majonezem.Doprawiamy solą i pieprzem.Na każdy liść sałaty nakładamy masę twarogowo-jajeczną i zawijamy w roladki.Układamy na półmisku.Dekorujemy jajkami i pomidorami.
Smacznego!



piątek, 13 kwietnia 2018

Sernik z brzoskwiniami


Pyszny,puszysty sernik z brzoskwiniami.Bardzo prosty do zrobienia. Zawsze sie udaje.
Przepis na dużą blaszkę.


Potrzebujemy;                                                                    
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 budyn śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny

Oraz:
  • puszkę brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy.¾ części ciasta rozwałkowujemy na blaszce a pozostałą częśc wkładamy do lodówki.
 Jajo,budyń,cukier i margarynę ucieramy na gładką masę.Dodajemy przeciśnięty przez praskę ser i mieszamy.Masę serową wykładamy na ciasto.
Na ser układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w ćwiartki.
Białka (zostaną nam bo potrzebujemy same żółtka do ciasta ) ubijamy z cukrem .Pianę wykładamy na brzoskwinie a na nią ścieramy resztę ciasta schłodzonego w lodówce.Pieczemy  w 160°C ok.45-50 minut.
 Smacznego!

sobota, 7 kwietnia 2018

Tort biszkoptowy z masą z białej czekolady i dżemem truskawkowym

Do zrobienia tego tortu zainspirował mnie ten tort. Przerobiłam go po swojemu i wyszło cudo!
Tort zrobiłam na urodziny mojej mamy.Puszyste biszkopty przełożone dżemem truskawkowym i masą z śmietanki i białej czekolady. Ja użyłam dżemu,ponieważ o tej porze roku truskawki nie są zbyt smaczne.
W sezonie polecam  jednak świeże owoce .Można zrobić z nich pyszną frużelinę.
Mimo że wpis jest długi,tort wcale nie jest skomplikowany.




Składniki:

Na biszkopt: 
tortownica o średnicy 26 cm
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz:
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • słoik dżemu truskawkowego
  • 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
  • serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki przegotowanej wody z cytryną lub likierem owocowym
Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier.Kiedy piana jest ubita dodajemy kolejno żółtka ,cały czas miksując.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i mieszamy drewnianą łyżką powoli w jednym kierunku.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż na 3 części.

300 ml śmietanki wlewamy do garnka,wrzucamy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy ,cały czas mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady.Śmietanki nie możemy zagotować!!! 
Zdejmujemy z ognia,studzimy a następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.Najlepiej na całą noc.
Następnie ubijamy śmietanę na sztywno.


 Pozostałe 300 ml kremówki ubijamy z cukrem pudrem .Możemy dodać kilka kropli barwnika spożywczego- u mnie różowy.
Jeden biszkopt nasączamy 1/3 wody z cytryną.Smarujemy połową dżemu oraz połową masy z białą czekoladą.Przykrywamy drugim biszkoptem,nasączamy i smarujemy resztą śmietany.Trzeci biszkopt również nasączamy oraz smarujemy i dekorujemy ubitą śmietaną według własnego uznania.Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!