Sezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia!
Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam
truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego
ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam!
Składniki i proporcje dobrałam sama i
muszę przyznać że wyszło przepyszne!!
Składniki
na małą blaszkę:
- herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- czekolada mleczna do dekoracji
Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu
dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny.
Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce
herbatniki.Na budyniu układamy kolejną warstwę ciastek.
Truskawki myjemy,usuwamy szypułki,blendujemy na gładką masę. Galaretki
rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i wlewamy do truskawek.Studzimy.Gdy masa
truskawkowa zacznie tężeć wylewamy ją na herbatniki.Zostawiamy do
wystudzenia,najlepiej na całą noc.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto.Posypujemy startą
czekoladą.
Smacznego!