wtorek, 17 kwietnia 2018

Ptysie-ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem ajerkoniakowym

Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku.
Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. 
Deser tylko dla dorosłych :-)


Składniki:

  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10 minut w 180-190°C.

C
zekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze ,dodajemy ajerkoniak i mieszamy. 
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody (5-7 łyżek),po chwili podgrzewamyi mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny.Nie możemy jej zagotować!!
Ostudzoną żelatynę wlewamy do czekolady i ajerkoniaku.Wkładamy do lodówki.
Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy ją do ubitej śmietany.Całość mieszamy do połączenia i jeśli jest potrzeba wkładamy jeszcze do lodówki. 
Ptysie przekrawamy wzdłuż na pół i wyciskamy szprycą krem.Przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze: