Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku.
Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche.
Deser tylko dla dorosłych :-)
Składniki:
- 1 blat gotowego ciasta francuskiego
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze ,dodajemy ajerkoniak i mieszamy.
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody (5-7 łyżek),po chwili podgrzewamyi mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny.Nie możemy jej zagotować!!
Ostudzoną żelatynę wlewamy do czekolady i ajerkoniaku.Wkładamy do lodówki.
Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy ją do ubitej śmietany.Całość mieszamy do połączenia i jeśli jest potrzeba wkładamy jeszcze do lodówki.
Ptysie przekrawamy wzdłuż na pół i wyciskamy szprycą krem.Przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie zjadłam bym
OdpowiedzUsuń