Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g maku suchego
- opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu
- 200 ml śmietanki kremówki
- opakowanie śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- płatki migdałowe do posypania
Białka odzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę,dodając po łyżce cukru.Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
Mąki przesiewamy do miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy z formy i przekrajamy go wzdłuż na pół.
Krem karpatkowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Gotowym kremem przekładamy biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy śmietan-fix.Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami.Odstawiamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.
Smacznego!