piątek, 1 lutego 2019

Torcik makowy z kremem karpatkowym i bitą śmietaną

Biszkopt makowy z puszystym kremem karpatkowym i bita śmietanka . Całość wyśmienicie się komponuje.
Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam!



Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g maku suchego
Oraz

  • opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu
  • 200 ml  śmietanki kremówki
  • opakowanie śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe do posypania


Białka odzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę,dodając po łyżce cukru.Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
Mąki przesiewamy do miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy  i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C.

Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan  i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy z formy i przekrajamy go wzdłuż na pół.

Krem karpatkowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Gotowym kremem przekładamy biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy śmietan-fix.Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami.Odstawiamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.
Smacznego!

Karnawałowe słodkości