Lekki torcik z kremem budyniowym ,bitą śmietaną
,dżemem i owocami.Robi się go błyskawicznie,jest tani a krem budyniowy jest
bardzo łatwy do przygotowania.
Ten torcik
robiłam na imieniny mojego taty.
Poszedł prawie cały :-)
Składniki:
- 3 blaty
biszkoptowe jasne
- dżem
morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek
- 300 ml
śmietanki kremówki 36%
- śmietan-fix
- owoce do dekoracji
- 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania
biszkoptów
Na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 500 ml mleka
- 200 g margaryny lub masła
- 1 żółtko
Wykonanie:
300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie
mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.Zagotowujemy,mieszamy do zgęstnienia
a następnie studzimy.
Miękką margarynę miksujemy na puch,dodajemy żółtko( jajko należy
wcześniej wyparzyć) i po łyżce zimnego budyniu.Miksujemy aż krem będzie
puszysty i gładki.
Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix.
Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo
rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy
biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt
i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.
Smacznego!