wtorek, 28 sierpnia 2018

Sok i galaretka z jeżyn

Sezon na jeżyny w pełni, więc proponuję pyszny sok z jeżyn. Idealny do zimowej herbatki!
Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów.
Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-)




Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn
 Jeżyny płuczemyi wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści.
Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych  słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut.

Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut.
Smacznego! RÓBMY PRZETWORY! 5.

niedziela, 19 sierpnia 2018

Naleśniki z białym serem i sosem jeżynowym


Pyszne danie na słodko ,może być też na deser. 
Naleśniki z serem to smak z mojego dzieciństwa,moja mama często je robiła.Świetnie pasuje do nich bita śmietana.
Sos można zrobić z innych owoców np.truskawek,wiśni.

Składniki:
  • 5 naleśników-przepis znajdziesz tutaj lub tutaj ,u mnie na zdjęciu naleśniki z dodatkiem kakao
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka jeżyn-świeże lub mrożone
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Jajko wyparzamy,oddzielamy białko od żółtka.Biały ser miksujemy z cukrem,budyniem i żółtkiem.Dodajemy ubitą pianę z białka.Delikatnie mieszamy.
Jeżyny zagotowujemy,dodajemy szczyptę cynamonu. Do szklanki wlewamy wodę -ok¼ jej wysokości,wsypujemy mąkę i mieszamy.Gdy jeżyny puszczą sok wlewamy do nich mąkę ,mieszamy aż się zagotuje.Jeśli jest za mało słodkie dosładzamy.
Na naleśniki nakładamy ser,zwijamy .Na patelni rozpuszczamy masło .podsmażamy naleśniki na złoty kolor.Polewamy sosem jeżynowym i podajemy jeszcze gorące.
Smacznego!

niedziela, 12 sierpnia 2018

Ciasto kruche z porzeczkami i pianką budyniową

Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również  z truskawkami i jagodami .
Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką. 
Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-)


Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie.

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C.
Studzimy.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
Oraz 0,5 kg owoców

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej.
Piankę wykładamy na ostudzony spód,następnie umyte i wysuszone porzeczki.Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy 30-40 minut w 180⁰C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach  w piekarniku.
Smacznego!

niedziela, 5 sierpnia 2018

Tort budyniowo-śmietankowy z owocami


Lekki  torcik z kremem budyniowym ,bitą śmietaną ,dżemem i owocami.Robi się go błyskawicznie,jest tani a krem budyniowy jest bardzo łatwy do przygotowania.
Ten torcik robiłam na imieniny mojego taty.
Poszedł prawie cały :-)



Składniki:

  • 3 blaty biszkoptowe jasne
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • śmietan-fix
  • owoce do dekoracji
  • 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów


Na krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 żółtko



Wykonanie:
300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.Zagotowujemy,mieszamy do zgęstnienia a następnie studzimy.
Miękką margarynę miksujemy na puch,dodajemy żółtko( jajko należy wcześniej wyparzyć) i po łyżce zimnego budyniu.Miksujemy aż krem będzie puszysty i gładki.
Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix.

Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.
 Smacznego!

sobota, 4 sierpnia 2018

Ogórki z curry-przetwory na zimę


Jeśli ktoś lubi przyprawę curry,warto spróbować ogórki właśnie z tą przyprawą. Łatwy przepis na zalewę. 
Świetny dodatek na kanapkę,do obiadu czy zagryzkę...


Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 5 cebul
  • gorczyca
  • listki selera
  • liśćie laurowe

Ogórki myjemy,obieramy ,kroimy w plasterki lub na ćwiartki.Cebule kroimy w drobną kostkę-mieszamy z ogórkami i nakładamy do umytych,wyparzonych słoików.Do każdego słoiczka dodajemy łyżeczkę gorczycy,mały listek selera i liśc laurowy.

Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • łyzeczka soli
  • 1 paczka curry-25g

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gorącą płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut. 
Smacznego!

RÓBMY PRZETWORY! 5.

środa, 1 sierpnia 2018

Naleśniki z musem gruszkowym i kremowym serkiem

Banalne w przygotowaniu a jakie pyszne !



Składniki:

  • 6 naleśników-przepis znajdziecie tutaj lub tutaj
  • 4-5 gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek kremowego serka białego
  • 1 cukier waniliowy lub cynamonowy


Gruszki obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,dodajemy cukier i cynamon i smażymy na ogniu przez ok.5-10 minut.
Gorące naleśniki smarujemy serkiem i nakładamy nadzienie gruszkowe.Zwijamy  i podajemy.
Smacznego!