niedziela, 12 sierpnia 2018

Ciasto kruche z porzeczkami i pianką budyniową

Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również  z truskawkami i jagodami .
Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką. 
Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-)


Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie.

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C.
Studzimy.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
Oraz 0,5 kg owoców

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej.
Piankę wykładamy na ostudzony spód,następnie umyte i wysuszone porzeczki.Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy 30-40 minut w 180⁰C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach  w piekarniku.
Smacznego!

3 komentarze: