Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również z truskawkami i jagodami .
Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką.
Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-)
Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie.
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C.
Studzimy.
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej.
Piankę wykładamy na ostudzony spód,następnie umyte i wysuszone porzeczki.Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy 30-40 minut w 180⁰C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach w piekarniku.
Smacznego!
Idealne, letnie ciasto!
OdpowiedzUsuńxxx
Oj tak,jest pyszne!
OdpowiedzUsuńU mnie na stole gości już po raz 5 pyszne
OdpowiedzUsuń