niedziela, 5 sierpnia 2018

Tort budyniowo-śmietankowy z owocami


Lekki  torcik z kremem budyniowym ,bitą śmietaną ,dżemem i owocami.Robi się go błyskawicznie,jest tani a krem budyniowy jest bardzo łatwy do przygotowania.
Ten torcik robiłam na imieniny mojego taty.
Poszedł prawie cały :-)



Składniki:

  • 3 blaty biszkoptowe jasne
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • śmietan-fix
  • owoce do dekoracji
  • 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów


Na krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 żółtko



Wykonanie:
300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.Zagotowujemy,mieszamy do zgęstnienia a następnie studzimy.
Miękką margarynę miksujemy na puch,dodajemy żółtko( jajko należy wcześniej wyparzyć) i po łyżce zimnego budyniu.Miksujemy aż krem będzie puszysty i gładki.
Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix.

Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.
 Smacznego!

2 komentarze: