Jeśli ktoś
lubi przyprawę curry,warto spróbować ogórki
właśnie z tą przyprawą. Łatwy przepis na zalewę.
Świetny dodatek na kanapkę,do obiadu czy
zagryzkę...
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 5 cebul
- gorczyca
- listki selera
- liśćie laurowe
Ogórki myjemy,obieramy ,kroimy w plasterki lub na ćwiartki.Cebule kroimy
w drobną kostkę-mieszamy z ogórkami i nakładamy do umytych,wyparzonych
słoików.Do każdego słoiczka dodajemy łyżeczkę gorczycy,mały listek selera i
liśc laurowy.
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- łyzeczka soli
- 1 paczka curry-25g
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gorącą
płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz