wtorek, 28 sierpnia 2018

Sok i galaretka z jeżyn

Sezon na jeżyny w pełni, więc proponuję pyszny sok z jeżyn. Idealny do zimowej herbatki!
Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów.
Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-)




Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn
 Jeżyny płuczemyi wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści.
Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych  słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut.

Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut.
Smacznego! RÓBMY PRZETWORY! 5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz