Pyszne aromatyczne pierniczki z lukrem domowej roboty.
Przepisu tego
używamy odkąd pamiętam,moja mama ma go od swojej mamy.Zaraz po upieczeniu
pierniki twardnieją ale po paru dniach kruszeją i są pyszne!
Dlatego ja piekę
je wcześniej,jakieś 2 tygodnie przed świętami. Podczas pieczenia pachnie w
całym domu.Naprawdę polecam!
Składniki:
- 4 -5 szklanki mąki
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 kostka margaryny 250 g
- 1 jajo całe
- 1 żółtko-jajo wyparzamy,ponieważ białka użyjemy na lukier
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
Lukier:
- 1 białko
- 13 dkg cukru pudru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Może zdarzyć się
,że ciasto jest zbyt rzadkie ,dodajemy wtedy mąki,aby pierniczki nie rozlały
się nam w piekarniku.Wałkujemy na grubość ok.,0,5 cm i wycinamy
ciasteczka.Pieczemy w 160°C przez ok.8-10 minut.
Białko ubijamy z cukrem pudrem na gładką ,płynną masę.Lukrujemy i
dekorujemy zimne pierniki.
Smacznego!
Do lukru dodałam po kilka kropel barwnika spożywczego a choinkę z
piernika udekorowałam masą cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz