piątek, 15 grudnia 2017

Świąteczne pierniczki z lukrem

Pyszne  aromatyczne pierniczki  z lukrem domowej roboty. 
Przepisu tego używamy odkąd pamiętam,moja mama ma go od swojej mamy.Zaraz po upieczeniu pierniki twardnieją ale po paru dniach kruszeją i są pyszne! 
Dlatego ja piekę je wcześniej,jakieś 2 tygodnie przed świętami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu.Naprawdę polecam!



Składniki:
  •  4 -5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 1 jajo całe
  • 1 żółtko-jajo wyparzamy,ponieważ białka użyjemy na lukier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  •  1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju


Lukier:
  •  1 białko
  • 13 dkg cukru pudru

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Może zdarzyć się ,że ciasto jest zbyt rzadkie ,dodajemy wtedy mąki,aby pierniczki nie rozlały się nam w piekarniku.Wałkujemy na grubość ok.,0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Pieczemy w 160°C przez ok.8-10 minut.

Białko ubijamy z cukrem pudrem na gładką ,płynną masę.Lukrujemy i dekorujemy zimne pierniki.

Smacznego!



Do lukru dodałam po kilka kropel barwnika spożywczego a choinkę z piernika udekorowałam masą cukrową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz