Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

wtorek, 27 lutego 2018

Moje torty z dżemem i bitą śmietaną


Większośc moich tortów robię według jednej receptury.  Lubię torty lekkie i puszyste .                                                      Nie robię mas na margarynie tylko używam bitej śmietany.      
Wykonanie nie jest trudne,torty w smaku nie są mdłe ani zbyt słodkie.  Aby otrzymać kolorową śmietanę należy dodać kilka kropli barwnika spożywczego.                                                        

Zawsze wszystkim smakują.Naprawdę polecam!

Podstawa tortowa:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek.Następnie ubijamy białka z cukrem na puszystą masę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy.Wlewamy do formy o średnicy 26 cm .Pieczemy ok.50 minut w 160°C. Studzimy.

Oprócz tego potrzebujemy:
  • 600 ml śmietany 36%
  • dżem -smak jaki lubisz
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie śmietan-fixu
  • pół szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami soku z cytryny -do nasączenia.

Schłodzoną w lodówce  śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół szklanki cukru pudru i śmietan-fix.
 Biszkopt przekrawamy na 3 części.Pierwszy nasączamy 1/3  wody z sokiem cytryny.Smarujemy połową dżemu.Na dżem nakładamy 3 łyżki śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem,nasączamy ,smarujemy dżemem i znów 3 łyżki śmietany.Ostatni biszkopt nasączamy,smarujemy boki, wyrównujemy górę i dekorujemy według własnego uznania i fantazji ;-)
Przechowujemy w lodówce.Smacznego!





 


2 komentarze: