Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka.
Długo zostaje świeża. Zawsze wychodzi super!
Przepis na dużą formę o średnicy ok. 23 cm.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki +2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut w 180 st.C.
Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz