niedziela, 5 kwietnia 2020

Babka Zebra

Zapraszam na Wielkanocna babkę "Zebrę".
Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka.
 Długo zostaje świeża.  Zawsze wychodzi super!








Przepis na  dużą formę o średnicy ok. 23 cm.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki +2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy  po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut w 180 st.C.
Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz