Biszkopt przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa krówkowa:
- puszka masy krówkowej 300 g
- ¾ margaryny
- 1 łyżka spirytusu
- 1 czekolada mleczna
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam łyżkę spirytusu )
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.
Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz