sobota, 13 października 2018

Tort biszkoptowy z masą krówkową i bitą śmietaną

Ten tort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy.  
Biszkopt  przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy z cukrem ,następnie cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka.Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy do ubitych jaj,powoli mieszając.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C.
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa krówkowa:
  • puszka masy krówkowej 300 g
  • ¾ margaryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 czekolada mleczna
Oraz
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam  łyżkę spirytusu )
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.

Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz