Przepyszny
torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone.
Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspot. Dzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne.
Wszystko razem
daje naprawdę niesamowity efekt !
Rozpływa się w ustach...
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Biszkopt:
- 3 jaja
- pół szklanki oleju
- ¼ szklanki wody
- ½ szklanki cukru + 3 łyżki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie
dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie
mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C.
Studzimy.
Galaretka truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru pudru
Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i miksujemyz cukrem na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej truskawkową galaretkę. Odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Ja użyłam papieru do pieczenia i też nie było problemu z wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej truskawkową galaretkę. Odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Ja użyłam papieru do pieczenia i też nie było problemu z wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica.
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 biała czekolada
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.Dodajemy serek i delikatnie
mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,przestudzamy i wlewamy do bitej śmietany.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,przestudzamy i wlewamy do bitej śmietany.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Biszkopt umieszczamy na paterze.Na niego nakładamy galaretkę.
Na wierzch wykładamy masę śmietanową ,smarujemy boki i dowolnie dekorujemy . Smacznego!
Na wierzch wykładamy masę śmietanową ,smarujemy boki i dowolnie dekorujemy . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz