wtorek, 19 czerwca 2018

Torcik truskawkowy na czekoladowym biszkopcie z masą śmietanową i mascarpone

Przepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone.
Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspotDzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne. 
Wszystko razem daje naprawdę niesamowity efekt ! 
Rozpływa się w ustach...



Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • pół szklanki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy.

Galaretka truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i miksujemyz cukrem  na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej truskawkową galaretkę. Odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Ja użyłam papieru do pieczenia i też nie było problemu z wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica.

Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 biała czekolada

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.Dodajemy serek i delikatnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,przestudzamy i wlewamy do bitej śmietany.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Biszkopt umieszczamy na paterze.Na niego nakładamy galaretkę.
Na wierzch wykładamy masę śmietanową ,smarujemy boki i dowolnie dekorujemy . Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz