Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- sok z cytryny do skropienia banana
- 50 g czekolady mlecznej startej na grubych oczkach
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej i przesiewamy mąkę,dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę 28x43 cm.
Pieczemy 10-12 minut 180 st.C
Ciepły biszkopt ściągamy z blaszki ,nakładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy w roladę.Zostawiamy do ostygnięcia na parę godzin.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wsypujemy czekoladę i mieszamy.Wystudzony biszkopt rozwijamy i nakładamy śmietanę.Równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku układamy banana,skrapiamy sokiem z cytryny i zwijamy.
Roladę odstawiamy na 2 godz do lodówki.
Smacznego!!
fajna ta rolada
OdpowiedzUsuń