niedziela, 15 listopada 2020

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem

Bardzo łatwa do zrobienia rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem. Zamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem.




Składniki:
Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki
oraz:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • sok z cytryny do skropienia banana
  • 50 g czekolady mlecznej startej na grubych oczkach
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej i przesiewamy mąkę,dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę 28x43 cm.
Pieczemy 10-12 minut 180 st.C

Ciepły biszkopt ściągamy z blaszki ,nakładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy w roladę.Zostawiamy do ostygnięcia na parę godzin.

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wsypujemy czekoladę i mieszamy.Wystudzony biszkopt rozwijamy i nakładamy śmietanę.Równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku układamy banana,skrapiamy sokiem z cytryny i zwijamy.
Roladę odstawiamy na 2 godz do lodówki.
Smacznego!!

1 komentarz: