Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

czwartek, 6 sierpnia 2020

Tarta z białą czekoladą,bitą śmietaną i owocami


Przepyszna tarta na kruchym spodzie z bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady. U mnie maliny i borówki,ale z każdymi owocami będzie wyśmienita 
Zainspirował mnie przepis u Tysia gotuje,link poniżej
Z tego przepisu zrobiłam kruchy spód tarty ,a resztę zrobiłam według własnego pomysłu.



Składniki:
Spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto kruche i wyklejamy nim równomiernie formę,także po bokach.Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. 
Nastepnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut w 180 st.C.
Studzimy.

Krem:
  • 1 biała czekolada 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach wody (ja dodałam żelatynę,bo śmietana nie ubiła mi się na sztywno,tak jak powinna)
Oraz  ulubione owoce

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany.Wstawiamy na gaz i mieszamy aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Ubijamy na sztywno.Można dodać żelatynę,choć nie jest to konieczne.
Wykładamy na wystudzony spód i posypujemy owocami.
Chłodzimy w lodówce .Smacznego!!


3 komentarze:

  1. Rozumiem ze czekolade rozpuszczam w smietanie na ogniu i pozniej to ubijam na bita smietanne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,ale smietane trzymamy na ogniu tylko tyle aby czekolada się rozpuscila. Potem ją chłodzimy i ubijamy 😊

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń