Zainspirował mnie przepis u Tysia gotuje,link poniżej
Z tego przepisu zrobiłam kruchy spód tarty ,a resztę zrobiłam według własnego pomysłu.
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nastepnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut w 180 st.C.
Studzimy.
Krem:
- 1 biała czekolada
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach wody (ja dodałam żelatynę,bo śmietana nie ubiła mi się na sztywno,tak jak powinna)
Oraz ulubione owoce
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany.Wstawiamy na gaz i mieszamy aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Ubijamy na sztywno.Można dodać żelatynę,choć nie jest to konieczne.
Wykładamy na wystudzony spód i posypujemy owocami.
Chłodzimy w lodówce .Smacznego!!
Rozumiem ze czekolade rozpuszczam w smietanie na ogniu i pozniej to ubijam na bita smietanne?
OdpowiedzUsuńTak ,ale smietane trzymamy na ogniu tylko tyle aby czekolada się rozpuscila. Potem ją chłodzimy i ubijamy 😊
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń