Smaczna,szybka i sycąca sałatka.Dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.
W sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne.
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogorków kiszonych
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym po 160 g
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki keczupu
- szczypiorek
- sol i pieprz do smaku
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy.Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na spód miski wrzucamy pół woreczka ryżu,na niego calą kukurydzę.Następnie smarujemy równo 3 łyżkami majonezu i 2 łyżkami keczupu.Warstwę pieprzymy.
Kolejno wykładamy odsączone ogórki ,rozdrobnionego tuńczyka i cebulę.Znowu smarujemy warstwami majonezem i keczupem.Solimy i pieprzymy.
Następnie reszta ryżu,białka jajek pokrojone w kostkę i na wierzch ścieram żółtka na tarce o drobnych oczkach.Posypujemy szczypiorkiem i odkładamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
bardzo fajna, sałatki z tuńczykiem
OdpowiedzUsuń