sobota, 17 marca 2018

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i keczupem

Smaczna,szybka i sycąca sałatka.Dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.
W sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 4 -5 ogorków kiszonych
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym po 160 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • szczypiorek
  • sol i pieprz do smaku



 Tuńczyka i kukurydzę odsączamy.Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na spód miski wrzucamy pół woreczka ryżu,na niego calą kukurydzę.Następnie smarujemy równo 3 łyżkami majonezu i 2 łyżkami keczupu.Warstwę pieprzymy.
Kolejno wykładamy odsączone ogórki ,rozdrobnionego tuńczyka i cebulę.Znowu smarujemy warstwami majonezem i keczupem.Solimy i pieprzymy.
Następnie reszta ryżu,białka jajek pokrojone w kostkę i na wierzch  ścieram żółtka na tarce o drobnych oczkach.Posypujemy szczypiorkiem i odkładamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!

1 komentarz: