poniedziałek, 17 grudnia 2018

Chatka z piernika

Oto moja tegoroczna chatka z piernika .Zawsze korzystam z tego samego przepisu,jest on wypróbowany i najlepszy według mnie.Ciasto jest smaczne,szybko mięknie,a w całym domu pachnie piernikiem.
Wbrew pozorom wcale nie jest trudna do zrobienia.Na kartkach papieru narysowałam sobie szablon chatki w częściach.Gdy ciasto piernikowe mam już gotowe i rozwałkowane ,wycinam szablony i piekę je.Gdy są zimne dekoruję lukrem i posypkami a całość sklejam karmelem z cukru.
Super ozdoba na Świąteczny stół!





sobota, 15 grudnia 2018

Łazanki z naleśnikami

Moja mama nie robiła łazanek.Pamiętam je tylko z przedszkola.
Można je zrobić na różne sposoby np.z kluseczkami,makaronem. Moje są z naleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie!




Składniki:

  • 6 naleśników
  • ok.0,5 kg kiełbasy-kto jaką lubi,u mnie najczęściej toruńska 
  • 1 słoik kapusty kiszonej 900 g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki keczupu
Kapustę płuczę i gotuję ok.10 minut w osolonej wodzie.Odcedzam.
Kiełbasę kroję w kosteczkę,podsmażam razem z pokrojoną cebulą na rumiano.Do kiełbasy dodaję pokrojoną kapustę i przesmażam chwilę.Przeciskam czosnek i dodaję pokrojone w kwadraty o boku ok.1 cm naleśniki.Doprawiam solą i pieprzem oraz keczupem.
Smacznego!

Babka ziemniaczana

Idealna na obiad! Świetnie smakuje z gęstą śmietaną z odrobiną czosnku.Ja lubię pokrojoną w plastry i przysmażoną:-)




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki kaszy manny
  • 80 g mąki
  • 1-2 cebule
  • 1 jajo
  • sól,pieprz,majeranek
  • kilka plasterków boczku
Ziemniaki z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach,tak jak na placki ziemniaczane.Dodajemy jajo,kaszkę mannę,mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy w 190st.C przez ok.45-60 minut na złoty kolor.Parę minut przed wyjęciem można babkę posypać żółtym serem.
Smacznego!

środa, 21 listopada 2018

Rolada z piersi kurczaka z boczkiem

Świetna na zimno jako przekąska ale również  można podawać na gorąco ,np.z ziemniakami i ulubioną surówką.
Polecam spróbować.Naprawdę smaczne!

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • boczek wędzony w plasterkach
  • sól,pieprz,papryka w proszku 
Piersi kroję jak na kotlety,rozbijam tłuczkiem i układam ciasno obok siebie ,tak aby wyszedł prostokąt.Posypuję solą,pieprzem,papryką i nakładam ciasno plastry boczku.Zwijam mięso w roladę i obwijam  ciasno sznurkiem lub nitką.Mięso wkładam do worka lub naczynia żaroodpornego,(musi być przykryte)podlewam troszkę wodą i piekę w 190 st.C przez ok.40-45 minut,tak aby mięso nie było zbyt suche.
Smacznego!

wtorek, 6 listopada 2018

Kruche ciasteczka

Fajne,kruche ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy.Zagniatamy tylko wszystkie składniki na ciasto,wałkujemy i pieczemy!
Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową.
Świetnie sprawdzi się też lukier.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto.Schładzamy ok.30 minut w lodówce.Następnie wałkujemy i wykrawamy ciasteczka na grubość ok.0,5-1cm.Ciasteczka układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok.20 minut w 180 st.C na złoty kolor. 
Smacznego !

czwartek, 1 listopada 2018

Czekolada z mlekiem w proszku

Prosty przepis na pyszną czekoladę z dodatkiem mleka w proszku.Składniki wystarczy zagotować ,dodać mleko w proszku i gotowe! Później czekamy tylko aż zastygnie.
Można ją wylać do foremek silikonowych,takich na lód lub po prostu na blaszkę.
Czekoladę można zrobić z dodatkami,np.orzechy,bakalie,wiórki kokosowe.
Ja ją kroję od razu na większe kawałki:-)


Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie mleka w proszku 500 g
Margarynę,cukier,wodę i kakao nalezy zagotować i odstawić z ognia.Do gorącej masy wsypujemy mleko w proszkui szybko mieszamy ,tak aby nie było grudek.Czekoladę wylewamy na blaszkę i odstawiamy do ostygnięcia .Po kilku godzinach w lodówce czekolada jest gotowa.
Smacznego!

sobota, 27 października 2018

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem


Zwykłe naleśniki wypełnione smacznym farszem ze szpinakiem i piersią z kurczaka z odrobiną śmietany i nutą czosnku. 
Efekt  po prostu przepyszny.!  Ja je uwielbiam  z sosem czosnkowym. 
Gorąco polecam!



Z podanego przepisu na farsz wychodzi ok.6-7 porcji.

Składniki:

Naleśniki- przepis znajdziesz tutaj lub tutaj

Farsz:
  • szpinak mrożony 350g
  • 1 mała cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania

 Naleśniki smażymy. Szpinak rozmrażamy. 
Kurczaka  i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.Dodajemy szpinak,przeciśnięty prez praskę czosnek,wlewamy smietanę ,sól ,pieprz i dusimy przez 5 minut.
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy.Zapiekamy w piekarniku 10 minut w 180°C aż ser się rozpuści. 
Smacznego!

sobota, 13 października 2018

Tort biszkoptowy z masą krówkową i bitą śmietaną

Ten tort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy.  
Biszkopt  przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy z cukrem ,następnie cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka.Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy do ubitych jaj,powoli mieszając.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C.
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa krówkowa:
  • puszka masy krówkowej 300 g
  • ¾ margaryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 czekolada mleczna
Oraz
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam  łyżkę spirytusu )
Czekoladę rozpuszczamy na parze.
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.

Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!

sobota, 6 października 2018

Ciasto 3 BIT


Pyszne ciasto na herbatnikach z budyniem ,masą kajmakową oraz bitą śmietaną. 
Łatwe do przygotowania-bez pieczenia.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną.
Przepis na małą blaszkę.



Składniki:
  •  ok.60 sztuk  herbatników 
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • pół kostki margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • czekolada do posypania


Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Dodajemy margarynę i mieszamy mikserem aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Gorący budyń wylewamy na ułożone na blaszce herbatniki.Na budyń układamy kolejną warstwę ciastek i na nie wykładamy masę kajmakową.Równo smarujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i rozkładamy na ciastkach.Posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

sobota, 29 września 2018

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną

Puszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie.
Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję.


Składniki:
  • biszkopt upieczony z 3 jajek
  • 1 kg  słodkich jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • cukier wanilinowy
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon do posypania

Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,dodajemy cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia.
.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem.
Smacznego!

niedziela, 16 września 2018

Pierś z kurczaka z brukselką w sosie curry


Mój pomysł na szybkie i proste danie dla tych,którzy lubią przyprawę curry.
Pyszne również z ziemniakami.



Składniki:


  • 1 pierś z kurczaka
  • ok.300 g brukselki-może być mrożona
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 200 ml śmietany

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,mieszamy z przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju.Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Dodajemy do kurczaka.Wlewamy śmietanę ,jeśli ktoś lubi dodajemy więcej przyprawy curry.Mieszamy doprowadzając do wrzenia.Podajemy z ryżem.
Smacznego!

sobota, 15 września 2018

Omlet z serkiem mascarpone

Przepyszny,puszysty omlet w sam raz na śniadanie,kolację lub na deser.
Robi się go błyskawicznie.Dodatkami mogą być owoce,bita śmietana,dżem,miód..
Najlepszy zaraz po usmażeniu.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • łyżeczka cukru-dla tych którzy lubią słodsze smaki
  • łyżeczka oleju
Jajka z serkiem i cukrem dokładnie roztrzepujemy na puszystą masę,można użyć miksera lub trzepaczki.
Jaja wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

wtorek, 28 sierpnia 2018

Sok i galaretka z jeżyn

Sezon na jeżyny w pełni, więc proponuję pyszny sok z jeżyn. Idealny do zimowej herbatki!
Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów.
Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-)




Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn
 Jeżyny płuczemyi wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści.
Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych  słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut.

Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut.
Smacznego! RÓBMY PRZETWORY! 5.

niedziela, 19 sierpnia 2018

Naleśniki z białym serem i sosem jeżynowym


Pyszne danie na słodko ,może być też na deser. 
Naleśniki z serem to smak z mojego dzieciństwa,moja mama często je robiła.Świetnie pasuje do nich bita śmietana.
Sos można zrobić z innych owoców np.truskawek,wiśni.

Składniki:
  • 5 naleśników-przepis znajdziesz tutaj lub tutaj ,u mnie na zdjęciu naleśniki z dodatkiem kakao
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka jeżyn-świeże lub mrożone
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła

Jajko wyparzamy,oddzielamy białko od żółtka.Biały ser miksujemy z cukrem,budyniem i żółtkiem.Dodajemy ubitą pianę z białka.Delikatnie mieszamy.
Jeżyny zagotowujemy,dodajemy szczyptę cynamonu. Do szklanki wlewamy wodę -ok¼ jej wysokości,wsypujemy mąkę i mieszamy.Gdy jeżyny puszczą sok wlewamy do nich mąkę ,mieszamy aż się zagotuje.Jeśli jest za mało słodkie dosładzamy.
Na naleśniki nakładamy ser,zwijamy .Na patelni rozpuszczamy masło .podsmażamy naleśniki na złoty kolor.Polewamy sosem jeżynowym i podajemy jeszcze gorące.
Smacznego!

niedziela, 12 sierpnia 2018

Ciasto kruche z porzeczkami i pianką budyniową

Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również  z truskawkami i jagodami .
Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką. 
Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-)


Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie.

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C.
Studzimy.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
Oraz 0,5 kg owoców

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej.
Piankę wykładamy na ostudzony spód,następnie umyte i wysuszone porzeczki.Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy 30-40 minut w 180⁰C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach  w piekarniku.
Smacznego!

niedziela, 5 sierpnia 2018

Tort budyniowo-śmietankowy z owocami


Lekki  torcik z kremem budyniowym ,bitą śmietaną ,dżemem i owocami.Robi się go błyskawicznie,jest tani a krem budyniowy jest bardzo łatwy do przygotowania.
Ten torcik robiłam na imieniny mojego taty.
Poszedł prawie cały :-)



Składniki:

  • 3 blaty biszkoptowe jasne
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • śmietan-fix
  • owoce do dekoracji
  • 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów


Na krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 żółtko



Wykonanie:
300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.Zagotowujemy,mieszamy do zgęstnienia a następnie studzimy.
Miękką margarynę miksujemy na puch,dodajemy żółtko( jajko należy wcześniej wyparzyć) i po łyżce zimnego budyniu.Miksujemy aż krem będzie puszysty i gładki.
Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix.

Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.
 Smacznego!

sobota, 4 sierpnia 2018

Ogórki z curry-przetwory na zimę


Jeśli ktoś lubi przyprawę curry,warto spróbować ogórki właśnie z tą przyprawą. Łatwy przepis na zalewę. 
Świetny dodatek na kanapkę,do obiadu czy zagryzkę...


Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 5 cebul
  • gorczyca
  • listki selera
  • liśćie laurowe

Ogórki myjemy,obieramy ,kroimy w plasterki lub na ćwiartki.Cebule kroimy w drobną kostkę-mieszamy z ogórkami i nakładamy do umytych,wyparzonych słoików.Do każdego słoiczka dodajemy łyżeczkę gorczycy,mały listek selera i liśc laurowy.

Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • łyzeczka soli
  • 1 paczka curry-25g

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gorącą płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut. 
Smacznego!

RÓBMY PRZETWORY! 5.

środa, 1 sierpnia 2018

Naleśniki z musem gruszkowym i kremowym serkiem

Banalne w przygotowaniu a jakie pyszne !



Składniki:

  • 6 naleśników-przepis znajdziecie tutaj lub tutaj
  • 4-5 gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek kremowego serka białego
  • 1 cukier waniliowy lub cynamonowy


Gruszki obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,dodajemy cukier i cynamon i smażymy na ogniu przez ok.5-10 minut.
Gorące naleśniki smarujemy serkiem i nakładamy nadzienie gruszkowe.Zwijamy  i podajemy.
Smacznego!

poniedziałek, 23 lipca 2018

Likier kokosowy

Domowy likier a`la malibu . Mi on bardzo smakuje,choć przyznam szczerze ,że ja nie za bardzo przepadam za  kokosem. 
Jest gęsty,kremowy i delikatny w smaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką.
Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta.
Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz!



Składniki:
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 300 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka
 
Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączamy,spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym i zwykłym.Przelewamy do butelki i zakręcamy.Schładzamy  w lodówce.

Na zdrowie:-)

środa, 18 lipca 2018

Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką


Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet.
Do tego biszkopt nasączony wiśniówką-idealne połączenie.  
Deser tylko dla dorosłych!  Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny! 
Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu. 
Jeden z najlepszych deserów,które robiłam.     



Składniki:
  • 300 g czereśni
  •  mały cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 8 biszkoptów
  • 100 ml wiśniówki
  • migdały i starta czekolada do dekoracji

Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy połowę wiśniówki.
Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy.
Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką. 
¾ części śmietany dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i czekoladą.
Smacznego!

niedziela, 8 lipca 2018

Sałatka z pomidorem i ogórkiem kiszonym

Tę sałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem.
Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla.
Niebo w gębie!


Składniki:
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu lub śmietany
Pomidora kroimy  w grubą kostkę.Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki lub półksiężyce i cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy.
Smacznego!

czwartek, 5 lipca 2018

Ogórki z miodem -przetwory na zimę


Słodko-kwaśne ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)                   
Ja je uwielbiam !



Potrzebujemy:
  • 2 kg ogórków
  • gorczyca
  • czosnek
  • koper


Zalewa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej
  • 1,5 szklanki octu
  • 9 łyżek miodu naturalnego
  • sól do smaku



Ogórki  myjemy i kroimy w plasterki lub na ćwiatki. .Układamy ciasno w umytych i wyparzonych słoikach.Do każdego słoika litrowego  wsypujemy ½ łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!

W krainie miodem płynącej... 5.