Oto moja tegoroczna chatka z piernika .Zawsze korzystam z tego samego przepisu,jest on wypróbowany i najlepszy według mnie.Ciasto jest smaczne,szybko mięknie,a w całym domu pachnie piernikiem.
Wbrew pozorom wcale nie jest trudna do zrobienia.Na kartkach papieru narysowałam sobie szablon chatki w częściach.Gdy ciasto piernikowe mam już gotowe i rozwałkowane ,wycinam szablony i piekę je.Gdy są zimne dekoruję lukrem i posypkami a całość sklejam karmelem z cukru.
Super ozdoba na Świąteczny stół!
Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)
▼
poniedziałek, 17 grudnia 2018
sobota, 15 grudnia 2018
Łazanki z naleśnikami
Moja mama nie robiła łazanek.Pamiętam je tylko z przedszkola.
Można je zrobić na różne sposoby np.z kluseczkami,makaronem. Moje są z naleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie!
Składniki:
Można je zrobić na różne sposoby np.z kluseczkami,makaronem. Moje są z naleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie!
Składniki:
- 6 naleśników
- ok.0,5 kg kiełbasy-kto jaką lubi,u mnie najczęściej toruńska
- 1 słoik kapusty kiszonej 900 g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki keczupu
Kiełbasę kroję w kosteczkę,podsmażam razem z pokrojoną cebulą na rumiano.Do kiełbasy dodaję pokrojoną kapustę i przesmażam chwilę.Przeciskam czosnek i dodaję pokrojone w kwadraty o boku ok.1 cm naleśniki.Doprawiam solą i pieprzem oraz keczupem.
Smacznego!
Babka ziemniaczana
Idealna na obiad! Świetnie smakuje z gęstą śmietaną z odrobiną czosnku.Ja lubię pokrojoną w plastry i przysmażoną:-)
Składniki:
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki kaszy manny
- 80 g mąki
- 1-2 cebule
- 1 jajo
- sól,pieprz,majeranek
- kilka plasterków boczku
Smacznego!
środa, 21 listopada 2018
Rolada z piersi kurczaka z boczkiem
Świetna na zimno jako przekąska ale również można podawać na gorąco ,np.z ziemniakami i ulubioną surówką.
Polecam spróbować.Naprawdę smaczne!
Składniki:
- 3-4 piersi z kurczaka
- boczek wędzony w plasterkach
- sól,pieprz,papryka w proszku
Smacznego!
wtorek, 6 listopada 2018
Kruche ciasteczka
Fajne,kruche ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy.Zagniatamy tylko wszystkie składniki na ciasto,wałkujemy i pieczemy!
Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową.
Świetnie sprawdzi się też lukier.
Składniki:
Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową.
Świetnie sprawdzi się też lukier.
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
czwartek, 1 listopada 2018
Czekolada z mlekiem w proszku
Prosty przepis na pyszną czekoladę z dodatkiem mleka w proszku.Składniki wystarczy zagotować ,dodać mleko w proszku i gotowe! Później czekamy tylko aż zastygnie.
Można ją wylać do foremek silikonowych,takich na lód lub po prostu na blaszkę.
Czekoladę można zrobić z dodatkami,np.orzechy,bakalie,wiórki kokosowe.
Ja ją kroję od razu na większe kawałki:-)
Składniki:
Smacznego!
Można ją wylać do foremek silikonowych,takich na lód lub po prostu na blaszkę.
Czekoladę można zrobić z dodatkami,np.orzechy,bakalie,wiórki kokosowe.
Ja ją kroję od razu na większe kawałki:-)
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie mleka w proszku 500 g
Smacznego!
sobota, 27 października 2018
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Zwykłe
naleśniki wypełnione smacznym farszem ze szpinakiem i piersią z kurczaka z
odrobiną śmietany i nutą czosnku.
Efekt
po prostu przepyszny.! Ja je
uwielbiam z sosem czosnkowym.
Gorąco
polecam!
Z podanego
przepisu na farsz wychodzi ok.6-7 porcji.
Składniki:
Farsz:
- szpinak mrożony 350g
- 1 mała cebula
- 1 pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ser żółty do posypania
Naleśniki smażymy. Szpinak
rozmrażamy.
Kurczaka i cebulę kroimy w
kostkę, podsmażamy na oleju.Dodajemy szpinak,przeciśnięty prez praskę
czosnek,wlewamy smietanę ,sól ,pieprz i dusimy przez 5 minut.
Na naleśniki
nakładamy farsz i zawijamy.Zapiekamy w piekarniku 10 minut w 180°C aż ser się
rozpuści.
Smacznego!
sobota, 13 października 2018
Tort biszkoptowy z masą krówkową i bitą śmietaną
Ten tort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy.
Biszkopt przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa krówkowa:
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.
Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Biszkopt przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki.
Wszystkim bardzo smakował.
Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa krówkowa:
- puszka masy krówkowej 300 g
- ¾ margaryny
- 1 łyżka spirytusu
- 1 czekolada mleczna
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam łyżkę spirytusu )
Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce masy krówkowej.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i spirytus.
Biszkopt nasączamy połową ponczu,nakładamy krem krówkowy ,smarujemy równo i przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy boki oraz wierzch tortu.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
sobota, 6 października 2018
Ciasto 3 BIT
Pyszne
ciasto na herbatnikach z budyniem ,masą kajmakową oraz bitą śmietaną.
Łatwe do
przygotowania-bez pieczenia.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy herbatniki
zmiękną.
Przepis na małą blaszkę.
Składniki:
- ok.60 sztuk herbatników
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- pół kostki margaryny
- 2 szklanki mleka
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- czekolada do posypania
Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Dodajemy margarynę i mieszamy
mikserem aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Gorący budyń wylewamy na
ułożone na blaszce herbatniki.Na budyń układamy kolejną warstwę ciastek i na
nie wykładamy masę kajmakową.Równo smarujemy i przykrywamy ostatnią warstwą
herbatników.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i rozkładamy na
ciastkach.Posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
sobota, 29 września 2018
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną
Puszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie.
Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję.
Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję.
Składniki:
- biszkopt upieczony z 3 jajek
- 1 kg słodkich jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- cukier wanilinowy
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cynamon do posypania
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do
garnka,dodajemy cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy
galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony
biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia.
.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem.
.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem.
Smacznego!
niedziela, 16 września 2018
Pierś z kurczaka z brukselką w sosie curry
Mój pomysł na szybkie i proste danie dla tych,którzy lubią przyprawę curry.
Pyszne również z ziemniakami.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- ok.300 g brukselki-może być mrożona
- 2 łyżeczki curry
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 200 ml śmietany
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,mieszamy z przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju.Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Dodajemy do kurczaka.Wlewamy śmietanę ,jeśli ktoś lubi dodajemy więcej przyprawy curry.Mieszamy doprowadzając do wrzenia.Podajemy z ryżem.
Smacznego!
sobota, 15 września 2018
Omlet z serkiem mascarpone
Przepyszny,puszysty omlet w sam raz na śniadanie,kolację lub na deser.
Robi się go błyskawicznie.Dodatkami mogą być owoce,bita śmietana,dżem,miód..
Najlepszy zaraz po usmażeniu.
Składniki:
Jaja wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Robi się go błyskawicznie.Dodatkami mogą być owoce,bita śmietana,dżem,miód..
Najlepszy zaraz po usmażeniu.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka serka mascarpone
- łyżeczka cukru-dla tych którzy lubią słodsze smaki
- łyżeczka oleju
Jaja wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem.Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
wtorek, 28 sierpnia 2018
Sok i galaretka z jeżyn
Sezon na jeżyny w pełni, więc proponuję pyszny sok z jeżyn. Idealny do zimowej herbatki!
Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów.
Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-)
Składniki:
Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut.
Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut.
Smacznego!
Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów.
Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-)
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 kg cukru
- galaretka cytrynowa-do galaretki z jeżyn
Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut.
Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut.
Smacznego!
niedziela, 19 sierpnia 2018
Naleśniki z białym serem i sosem jeżynowym
Pyszne
danie na słodko ,może być też na deser.
Naleśniki z serem to smak z mojego dzieciństwa,moja mama często je robiła.Świetnie pasuje do nich bita śmietana.
Sos można zrobić z innych owoców np.truskawek,wiśni.
Naleśniki z serem to smak z mojego dzieciństwa,moja mama często je robiła.Świetnie pasuje do nich bita śmietana.
Sos można zrobić z innych owoców np.truskawek,wiśni.
Składniki:
- 5 naleśników-przepis znajdziesz tutaj lub tutaj ,u mnie na zdjęciu naleśniki z dodatkiem kakao
- 250 g białego sera
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka jeżyn-świeże lub mrożone
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Jajko wyparzamy,oddzielamy białko od żółtka.Biały ser miksujemy z
cukrem,budyniem i żółtkiem.Dodajemy ubitą pianę z białka.Delikatnie mieszamy.
Jeżyny zagotowujemy,dodajemy szczyptę cynamonu. Do szklanki wlewamy wodę
-ok¼ jej wysokości,wsypujemy mąkę i mieszamy.Gdy jeżyny puszczą sok wlewamy do
nich mąkę ,mieszamy aż się zagotuje.Jeśli jest za mało słodkie dosładzamy.
Na naleśniki nakładamy ser,zwijamy .Na patelni rozpuszczamy masło
.podsmażamy naleśniki na złoty kolor.Polewamy sosem jeżynowym i podajemy
jeszcze gorące.
Smacznego!
niedziela, 12 sierpnia 2018
Ciasto kruche z porzeczkami i pianką budyniową
Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również z truskawkami i jagodami .
Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką.
Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-)
Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie.
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce.
Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C.
Studzimy.
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej.
Piankę wykładamy na ostudzony spód,następnie umyte i wysuszone porzeczki.Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.
Pieczemy 30-40 minut w 180⁰C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach w piekarniku.
Smacznego!
niedziela, 5 sierpnia 2018
Tort budyniowo-śmietankowy z owocami
Lekki torcik z kremem budyniowym ,bitą śmietaną
,dżemem i owocami.Robi się go błyskawicznie,jest tani a krem budyniowy jest
bardzo łatwy do przygotowania.
Ten torcik
robiłam na imieniny mojego taty.
Poszedł prawie cały :-)
Składniki:
- 3 blaty biszkoptowe jasne
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- śmietan-fix
- owoce do dekoracji
- 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów
Na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 500 ml mleka
- 200 g margaryny lub masła
- 1 żółtko
Wykonanie:
300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie
mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.Zagotowujemy,mieszamy do zgęstnienia
a następnie studzimy.
Miękką margarynę miksujemy na puch,dodajemy żółtko( jajko należy
wcześniej wyparzyć) i po łyżce zimnego budyniu.Miksujemy aż krem będzie
puszysty i gładki.
Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix.
Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo
rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy
biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt
i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.
sobota, 4 sierpnia 2018
Ogórki z curry-przetwory na zimę
Jeśli ktoś
lubi przyprawę curry,warto spróbować ogórki
właśnie z tą przyprawą. Łatwy przepis na zalewę.
Świetny dodatek na kanapkę,do obiadu czy
zagryzkę...
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 5 cebul
- gorczyca
- listki selera
- liśćie laurowe
Ogórki myjemy,obieramy ,kroimy w plasterki lub na ćwiartki.Cebule kroimy
w drobną kostkę-mieszamy z ogórkami i nakładamy do umytych,wyparzonych
słoików.Do każdego słoiczka dodajemy łyżeczkę gorczycy,mały listek selera i
liśc laurowy.
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- łyzeczka soli
- 1 paczka curry-25g
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gorącą
płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!
środa, 1 sierpnia 2018
Naleśniki z musem gruszkowym i kremowym serkiem
Banalne w przygotowaniu a jakie pyszne !
Składniki:
Gruszki obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,dodajemy cukier i cynamon i smażymy na ogniu przez ok.5-10 minut.
Gorące naleśniki smarujemy serkiem i nakładamy nadzienie gruszkowe.Zwijamy i podajemy.
Smacznego!
Składniki:
- 6 naleśników-przepis znajdziecie tutaj lub tutaj
- 4-5 gruszek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 łyżek kremowego serka białego
- 1 cukier waniliowy lub cynamonowy
Gruszki obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,dodajemy cukier i cynamon i smażymy na ogniu przez ok.5-10 minut.
Gorące naleśniki smarujemy serkiem i nakładamy nadzienie gruszkowe.Zwijamy i podajemy.
Smacznego!
poniedziałek, 23 lipca 2018
Likier kokosowy
Domowy likier a`la malibu . Mi on bardzo smakuje,choć przyznam szczerze ,że ja nie za bardzo przepadam za kokosem.
Jest gęsty,kremowy i delikatny w smaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką.
Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta.
Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz!
Składniki:
- 300 g wiórek kokosowych
- 300 ml spirytusu
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka
Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.
Po tym czasie wiórki odsączamy,spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym i zwykłym.Przelewamy do butelki i zakręcamy.Schładzamy w lodówce.
Na zdrowie:-)
środa, 18 lipca 2018
Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką
Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i
delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet.
Do tego biszkopt
nasączony wiśniówką-idealne połączenie.
Deser tylko dla dorosłych! Nie zabierze nam
wiele czasu a jest pyszny!
Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć
także czereśni mrożonych lub z kompotu.
Jeden z najlepszych deserów,które
robiłam.
Składniki:
- 300 g czereśni
- mały cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka wiśniowa
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 8 biszkoptów
- 100 ml wiśniówki
- migdały i starta czekolada do dekoracji
Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do
garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą
sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy
połowę wiśniówki.
Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy.
Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką.
¾ części śmietany
dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na
śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i
czekoladą.
Smacznego!
niedziela, 8 lipca 2018
Sałatka z pomidorem i ogórkiem kiszonym
Tę sałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem.
Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla.
Niebo w gębie!
Składniki:
Smacznego!
Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla.
Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 pomidor
- 2 ogórki kiszone
- mała cebulka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu lub śmietany
Smacznego!
czwartek, 5 lipca 2018
Ogórki z miodem -przetwory na zimę
Słodko-kwaśne
ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są
chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry
dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)
Ja je uwielbiam !
Potrzebujemy:
- 2 kg ogórków
- gorczyca
- czosnek
- koper
Zalewa:
- 1,5 szklanki cukru
- 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej
- 1,5 szklanki octu
- 9 łyżek miodu naturalnego
- sól do smaku
Ogórki myjemy i kroimy w
plasterki lub na ćwiatki. .Układamy ciasno w umytych i wyparzonych słoikach.Do
każdego słoika litrowego wsypujemy ½
łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy
ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!