środa, 18 lipca 2018

Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką


Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet.
Do tego biszkopt nasączony wiśniówką-idealne połączenie.  
Deser tylko dla dorosłych!  Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny! 
Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu. 
Jeden z najlepszych deserów,które robiłam.     



Składniki:
  • 300 g czereśni
  •  mały cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 8 biszkoptów
  • 100 ml wiśniówki
  • migdały i starta czekolada do dekoracji

Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy połowę wiśniówki.
Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy.
Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką. 
¾ części śmietany dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i czekoladą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz