Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i
delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet.
Do tego biszkopt
nasączony wiśniówką-idealne połączenie.
Deser tylko dla dorosłych! Nie zabierze nam
wiele czasu a jest pyszny!
Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć
także czereśni mrożonych lub z kompotu.
Jeden z najlepszych deserów,które
robiłam.
Składniki:
- 300 g czereśni
- mały cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka wiśniowa
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 8 biszkoptów
- 100 ml wiśniówki
- migdały i starta czekolada do dekoracji
Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do
garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą
sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy
połowę wiśniówki.
Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy.
Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką.
¾ części śmietany
dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na
śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i
czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz