poniedziałek, 23 lipca 2018

Likier kokosowy

Domowy likier a`la malibu . Mi on bardzo smakuje,choć przyznam szczerze ,że ja nie za bardzo przepadam za  kokosem. 
Jest gęsty,kremowy i delikatny w smaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką.
Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta.
Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz!



Składniki:
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 300 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka
 
Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączamy,spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym i zwykłym.Przelewamy do butelki i zakręcamy.Schładzamy  w lodówce.

Na zdrowie:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz