wtorek, 19 czerwca 2018

Torcik truskawkowy na czekoladowym biszkopcie z masą śmietanową i mascarpone

Przepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone.
Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspotDzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne. 
Wszystko razem daje naprawdę niesamowity efekt ! 
Rozpływa się w ustach...



Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • pół szklanki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy.

Galaretka truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i miksujemyz cukrem  na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Chwilkę przestudzamy i wlewamy do truskawek.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej truskawkową galaretkę. Odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Ja użyłam papieru do pieczenia i też nie było problemu z wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica.

Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 biała czekolada

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.Dodajemy serek i delikatnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,przestudzamy i wlewamy do bitej śmietany.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Biszkopt umieszczamy na paterze.Na niego nakładamy galaretkę.
Na wierzch wykładamy masę śmietanową ,smarujemy boki i dowolnie dekorujemy . Smacznego!




poniedziałek, 18 czerwca 2018

Leczo z fasolką szparagową i papryką


Fajny pomysł na szybki obiad lub kolację. Leczo możemy przygotować również zimą z mrożonej fasolki.
Podajemy z pieczywem.



Składniki:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 400 g kiełbasy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy.
Kiełbasę kroimy na półplasterki.Podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojone w piórka cebule.
Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw. 
Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę wodą.Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Młoda kapusta z cebulką w śmietanie


Pyszna kapusta na śmietanie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
Bardzo ją lubię i gdy tylko pojawia się w sklepach od razu ją kupuję.W tym okresie mogę ją jeść  prawie codziennie ;-)



Składniki:
  • ówka kapusty
  • 1 cebula
  • ok.200 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku 



 Kapustę obieramy,myjemy i szatkujemy. Przekładamy do miski ,dodajemy ok.płaską łyżkę soli ,mieszamy i  odstawiamy na pół godziny.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Kapustę odciskamy,
przekładamy do garnka,dodajemy cebulę i śmietanę.Dusimy ok.20 minut, często mieszając.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego!


Sos koperkowy


 Mój ulubiony sos koperkowy ze świeżym koperkiem i śmietanką. Robi się go w mig, dosłownie 10 minut.
 Idealny do letnich obiadów,ryb ,mięs.
 Ja go uwielbiam z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub gotowanym.



Potrzebujemy:
  • pęczek świeżego koperku
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki śmietany-ja używam śmietanki łaciatej 12% lub 18%
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Wodę z kostką rosołową zagotowujemy w garnku. Na patelni rozgrzewamy olej,wsypujemy mąkę,chwilę smażymy.Na patelnię wlewamy kilka chochelek wrzącego rosółku,szybko mieszamy i łączymy ze soba  zawartość patelni i garnka.Wlewamy zahartowaną śmietanę..Wyłączamy gaz i wsypujemy posiekany koperek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

wtorek, 5 czerwca 2018

Roladki z szynki z serkiem topionym i prażonym słonecznikiem

Bardzo szybka i oryginalna przekąska.
Świetna na rodzinne imprezy!
Moja ulubiona!




Składniki:
  • 10 plasterków szynki
  •  100 g serka topionego
  • pół szklanki łuskanych pestek słonecznika

Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor,dodajemy serek topiony.Mieszamy do połączenia się składników. Smarujemy plasterki szynki i zwijamy roladki.
Można podawać od razu.
Smacznego!