poniedziałek, 11 czerwca 2018

Sos koperkowy


 Mój ulubiony sos koperkowy ze świeżym koperkiem i śmietanką. Robi się go w mig, dosłownie 10 minut.
 Idealny do letnich obiadów,ryb ,mięs.
 Ja go uwielbiam z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub gotowanym.



Potrzebujemy:
  • pęczek świeżego koperku
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki śmietany-ja używam śmietanki łaciatej 12% lub 18%
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Wodę z kostką rosołową zagotowujemy w garnku. Na patelni rozgrzewamy olej,wsypujemy mąkę,chwilę smażymy.Na patelnię wlewamy kilka chochelek wrzącego rosółku,szybko mieszamy i łączymy ze soba  zawartość patelni i garnka.Wlewamy zahartowaną śmietanę..Wyłączamy gaz i wsypujemy posiekany koperek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz