Mój ulubiony sos koperkowy ze świeżym
koperkiem i śmietanką. Robi się go w mig, dosłownie 10 minut.
Idealny do
letnich obiadów,ryb ,mięs.
Ja go uwielbiam z
ziemniakami i jajkiem sadzonym lub gotowanym.
Potrzebujemy:
- pęczek świeżego koperku
- kostka rosołowa
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- pół szklanki śmietany-ja używam śmietanki łaciatej 12% lub 18%
- 3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Wodę z kostką rosołową zagotowujemy w garnku. Na patelni rozgrzewamy
olej,wsypujemy mąkę,chwilę smażymy.Na patelnię wlewamy kilka chochelek wrzącego
rosółku,szybko mieszamy i łączymy ze soba
zawartość patelni i garnka.Wlewamy zahartowaną śmietanę..Wyłączamy gaz i
wsypujemy posiekany koperek.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz