Dziś proponuję botwinkę zasmażaną ze śmietanką.
W smaku delikatna i kremowa.Wspaniały dodatek do obiadu,zamiast surówki.
Nie wymaga dużo pracy. Pyszna !
W smaku delikatna i kremowa.Wspaniały dodatek do obiadu,zamiast surówki.
Nie wymaga dużo pracy. Pyszna !
Składniki:
- pęczek botwinki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- pół kostki rosołowej
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Botwinkę z liśćmi myjemy,kroimy w
kostkę lub słupki.Cebulę i czosnek drobno kroimy,podsmażamy na
margarynie,dodajemy botwinkę i smażymy ok. 5 minut. Następnie do botwinki
wlewamy szklankę wody i wrzucamy kostkę rosołową.Gotujemy.Na osobnej patelni
rozgrzewamy 2 łyżki oleju wsypujemy mąkę i chwilę smażymy. Do mąki wlewamy 2
chochelki wody z buraczków ,mieszamy i od razu przelewamy do buraczków.Dodajemy
śmietankę,mieszamy,doprawiamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz