Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

niedziela, 13 maja 2018

Bigos z młodej kapusty


Bigos z młodej kapusty robi się o wiele szybciej niż z kapusty starszej i kiszonej.
Jest delikatny i słodkawy w smaku  a w dodatku lekki.
Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem.



Składniki:
  • ówka młodej kapusty
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę myjemy,szatkujemy,przekładamy do garnka,dodajemy startą marchewkę, kostkę rosołową ,liśc laurowy,pieprz i ziele angielskie.Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę i gotujemy ok. 10 minut.
Kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy,dodajemy pokrojoną cebulę.Do kapusty dodajemy kiełbasę z cebulą,przecier,mieszamy i dusimy na wolnym ogniu.
Na tłuszcz po kiełbasie wsypujemy mąkę,podsmażamy i wlewamy do kapusty.Mieszamy,zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz