Bigos z
młodej kapusty robi się o wiele szybciej niż z kapusty starszej i kiszonej.
Jest
delikatny i słodkawy w smaku a w dodatku
lekki.
Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Kapustę myjemy,szatkujemy,przekładamy do garnka,dodajemy startą
marchewkę, kostkę rosołową ,liśc laurowy,pieprz i ziele angielskie.Zalewamy
wodą tak, aby przykryła kapustę i gotujemy ok. 10 minut.
Kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy,dodajemy pokrojoną cebulę.Do kapusty
dodajemy kiełbasę z cebulą,przecier,mieszamy i dusimy na wolnym ogniu.
Na tłuszcz po kiełbasie wsypujemy mąkę,podsmażamy i wlewamy do
kapusty.Mieszamy,zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz