Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

środa, 28 marca 2018

Wielkanocne kruche pisanki

Wielkanocne kruche ciasteczka.Piękna ozdoba na świąteczny stół.
Ja upiekłam też cieniutkie ciastka i przełożyłam je masą z mleka w proszku,ale zwykłe kruche ciasteczka są pyszne!
Najlepsze po kilku dniach.



Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka z 1 cytryny
Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na ok.0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Pieczemy ok 10 minut w 180 st.C.

Lukier:

  • 13 dkg cukru pudru
  • 1 białko
Białko ucieramy z cukrem pudrem ok.10 minut na gładką i płynną masę.
Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem i zostawiamy aż  lukier zastygnie.

Masa:

  • 100 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • mleko w proszku-ok.1 szklanka
Margarynę,żółtko i cukier miksujemy.Następnie dodajemy mleko w proszku,tyle aby masa była bardzo gęsta. 
Ciastka smarujemy kremem i zlepiamy razem .Przechowujemy w lodówce.





A tutaj własnoręcznie zdobione przeze mnie jajka ze styropianu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz