środa, 28 marca 2018

Wielkanocne kruche pisanki

Wielkanocne kruche ciasteczka.Piękna ozdoba na świąteczny stół.
Ja upiekłam też cieniutkie ciastka i przełożyłam je masą z mleka w proszku,ale zwykłe kruche ciasteczka są pyszne!
Najlepsze po kilku dniach.



Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka z 1 cytryny
Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na ok.0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Pieczemy ok 10 minut w 180 st.C.

Lukier:

  • 13 dkg cukru pudru
  • 1 białko
Białko ucieramy z cukrem pudrem ok.10 minut na gładką i płynną masę.
Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem i zostawiamy aż  lukier zastygnie.

Masa:

  • 100 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • mleko w proszku-ok.1 szklanka
Margarynę,żółtko i cukier miksujemy.Następnie dodajemy mleko w proszku,tyle aby masa była bardzo gęsta. 
Ciastka smarujemy kremem i zlepiamy razem .Przechowujemy w lodówce.





A tutaj własnoręcznie zdobione przeze mnie jajka ze styropianu.


niedziela, 25 marca 2018

Babka wielkanocna z olejem i octem

Ekspresowa babka ze składników które zazwyczaj mamy w domu.
Można polać ją lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.



Składniki:

  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyzka octu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia

Margarynę ucieramy z cukrem,następnie cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku.Dodajemy olej i ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do formy  i pieczemy ok.50 minut-60 minut w 160०C. Ja mam formę o śr.23 cm i wlewam ciasto do 3/4 jej wysokości a resztę ciasta do małej keksówki,bo w całości z formy by się wylało.
Smacznego!

piątek, 23 marca 2018

Naleśniki z kurczakiem w sosie pomidorowym

Smaczne i szybkie naleśniki z mięsną wkładką. 
Doskonałe na obiad lub kolację.




Składniki:
  • 5 naleśników-przepis znajdziesz tutaj lub tutaj
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pomidory w puszce 1 sztuka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w małą kostkę,podsmażamy ok.5 minut.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki oraz śmietanę.Gdy sos się zagotuje wyłączamy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy.
Smacznego!

sobota, 17 marca 2018

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i keczupem

Smaczna,szybka i sycąca sałatka.Dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.
W sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 4 -5 ogorków kiszonych
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym po 160 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • szczypiorek
  • sol i pieprz do smaku



 Tuńczyka i kukurydzę odsączamy.Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na spód miski wrzucamy pół woreczka ryżu,na niego calą kukurydzę.Następnie smarujemy równo 3 łyżkami majonezu i 2 łyżkami keczupu.Warstwę pieprzymy.
Kolejno wykładamy odsączone ogórki ,rozdrobnionego tuńczyka i cebulę.Znowu smarujemy warstwami majonezem i keczupem.Solimy i pieprzymy.
Następnie reszta ryżu,białka jajek pokrojone w kostkę i na wierzch  ścieram żółtka na tarce o drobnych oczkach.Posypujemy szczypiorkiem i odkładamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!

poniedziałek, 12 marca 2018

Naleśniki-ciasto


Mogą być na słodko(np. z owocami,serem ,bitą śmietaną) ,na słono (z mięsem,warzywami),jako deser lub jako danie obiadowe.Chyba niema kogoś,kto nie lubi naleśników.
Ciasto na naleśniki jest  bardzo szybkie i proste w wykonaniu.Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody- może być gazowana
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • ok.1,5-2 szklanki mąki
  • ok.5 łyżek oleju

Do miski wlewamy mleko,wodę i jajka .Miksujemy.Dodajemy olej,sól i mąkę.Ciasto należy dokładnie wymieszać.Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto.Smazymy naleśniki,obracamy kiedy robią się rumiane.Z tej porcji wychodzi ok.10-12 sztuk.(w zależności od tego jakie grube smażymy).
Smacznego!

piątek, 9 marca 2018

Surówka z czerwonej kapusty z cebulką,octem i cukrem


W tym przepisie nie podam dokładnych proporcji wszystkich składników,dlatego że końcowe przyprawianie należy do własnych upodobań i kubków smakowych. Ja lubię tą surówkę bardziej słodką,moja mama robi ją inaczej.
Kapustę gotujemy,jednak podajemy ją na zimno.
Jest to bardzo smaczny dodatek do obiadu mięsnego.


Składniki:

  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • cukier
  • ocet
  • sól-ok.1 łyżka
Kapustę drobno siekamy,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i wstawiamy na  gaz.Kiedy tylko kapusta się zagotuje,odcedzamy ją i  od razu wlewamy do niej ocet,aby miała piękny kolor.Dodajemy cebulkę,sól i cukier.Dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.Zimna surówka smakuje inaczej niż ciepła,polecam doprawianie już na zimno.
Smacznego!

niedziela, 4 marca 2018

Tort czekoladowo mandarynkowy z bitą śmietaną


 Bardzo łatwy i szybki do zrobienia tort. 
Czekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie.



Potrzebujemy:
  • biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm
  • 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 500 ml smietany kremówki 36%
  • dżem morelowy -5 łyżek
  • pół szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie śmietan-fixu

Wykonanie:
Mandarynki osączamy na sitku,sok zlewamy do drugiego naczynia.Wodę mieszamy z sokiem z cytryny,nasączamy pierwszy biszkopt.Na biszkopcie rozkładamy mandarynki,około 15 sztuk odkładamy do dekoracji.
Sok z mandarynek dopełniamy wodą,tak aby razem było 500 ml płynu. Mieszamy sok z galaretką,zagotowujemy,cały czas  mieszając.Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć,wylewamy ją na biszkopt z mandarynkami.Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy ciasto do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy śmietan -fix.Nasączamy drugi biszkopt wodą z sokiem z cytryny i smarujemy go dżemem.Naastępnie wykładamy na niego ¾ części ubitej śmietany.Równo rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią górę tortu.Kiedy czekolada zacznie zastygać, układamy resztę mandarynek.Resztą bitej śmietany smarujemy boki i dekorujemy tort.
Smacznego!

czwartek, 1 marca 2018

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą,warzywami oraz chili


Nieskomplikowana, sycąca,prosta,kolorowa.    
        Szybki i smaczny pomysł na obiad.


Składniki:
  • 250 g makaronu(świderki lub muszelki)
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • pól papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka rozdrobnionych lub całych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • żółty ser

Makaron gotujemy,odsączamy.Kiełbasę kroimy w plasterki lub kostkę,podsmażamy.Dodajemy cebulę i cukinię pokrojone w półplasterki,następnie papryki pokrojone w kostkę i pomidory z puszki.Doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy z makaronem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę miksujemy z jajkiem,polewamy makaron z warzywami. Posypujemy startym żółtym serem Zapiekamy ok.20 minut w 180°C.
Smacznego!

Zapiekanki