Bardzo łatwy i szybki do zrobienia tort.
Czekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie.
Czekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie.
Potrzebujemy:
- biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm
- 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka
- 2 galaretki pomarańczowe
- tabliczka czekolady mlecznej
- 500 ml smietany kremówki 36%
- dżem morelowy -5 łyżek
- pół szklanki wody przegotowanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie śmietan-fixu
Wykonanie:
Mandarynki osączamy na sitku,sok zlewamy do drugiego naczynia.Wodę
mieszamy z sokiem z cytryny,nasączamy pierwszy biszkopt.Na biszkopcie
rozkładamy mandarynki,około 15 sztuk odkładamy do dekoracji.
Sok
z mandarynek dopełniamy wodą,tak aby razem było 500 ml płynu. Mieszamy sok z galaretką,zagotowujemy,cały
czas mieszając.Studzimy. Gdy galaretka
zaczyna tężeć,wylewamy ją na biszkopt z mandarynkami.Przykrywamy drugim biszkoptem i
wstawiamy ciasto do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy śmietan -fix.Nasączamy
drugi biszkopt wodą z sokiem z cytryny i smarujemy go dżemem.Naastępnie wykładamy na niego ¾ części ubitej
śmietany.Równo rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy.
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią górę tortu.Kiedy
czekolada zacznie zastygać, układamy resztę mandarynek.Resztą bitej śmietany
smarujemy boki i dekorujemy tort.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz