niedziela, 4 marca 2018

Tort czekoladowo mandarynkowy z bitą śmietaną


 Bardzo łatwy i szybki do zrobienia tort. 
Czekoladowe biszkopty z manadarynkami i bitą śmietaną to idealne połączenie.



Potrzebujemy:
  • biszkopty tortowe czekoladowe 3 szt.o śr.24 cm
  • 2 puszki mandarynek w syropie 300 ml- jedna sztuka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 500 ml smietany kremówki 36%
  • dżem morelowy -5 łyżek
  • pół szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie śmietan-fixu

Wykonanie:
Mandarynki osączamy na sitku,sok zlewamy do drugiego naczynia.Wodę mieszamy z sokiem z cytryny,nasączamy pierwszy biszkopt.Na biszkopcie rozkładamy mandarynki,około 15 sztuk odkładamy do dekoracji.
Sok z mandarynek dopełniamy wodą,tak aby razem było 500 ml płynu. Mieszamy sok z galaretką,zagotowujemy,cały czas  mieszając.Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć,wylewamy ją na biszkopt z mandarynkami.Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy ciasto do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy śmietan -fix.Nasączamy drugi biszkopt wodą z sokiem z cytryny i smarujemy go dżemem.Naastępnie wykładamy na niego ¾ części ubitej śmietany.Równo rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim biszkoptem.Nasączamy. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią górę tortu.Kiedy czekolada zacznie zastygać, układamy resztę mandarynek.Resztą bitej śmietany smarujemy boki i dekorujemy tort.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz