piątek, 9 marca 2018

Surówka z czerwonej kapusty z cebulką,octem i cukrem


W tym przepisie nie podam dokładnych proporcji wszystkich składników,dlatego że końcowe przyprawianie należy do własnych upodobań i kubków smakowych. Ja lubię tą surówkę bardziej słodką,moja mama robi ją inaczej.
Kapustę gotujemy,jednak podajemy ją na zimno.
Jest to bardzo smaczny dodatek do obiadu mięsnego.


Składniki:

  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • cukier
  • ocet
  • sól-ok.1 łyżka
Kapustę drobno siekamy,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i wstawiamy na  gaz.Kiedy tylko kapusta się zagotuje,odcedzamy ją i  od razu wlewamy do niej ocet,aby miała piękny kolor.Dodajemy cebulkę,sól i cukier.Dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.Zimna surówka smakuje inaczej niż ciepła,polecam doprawianie już na zimno.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz