sobota, 30 maja 2020

Ciasto Rafaello

Ciasto "Rafaello" na biszkopcie z masą śmietanową z białą czekoladą i wiòrkami kokosowymi. A do tego dżem malinowy...Pyszne !



Składniki:
  • biszkopt z 4 jajek
  • 500 ml śmietany kremòwki 36%
  • 2 czekolady białe
  • 2 śmietany w proszku 'śnieżka'
  • 5 łyżek wiòrek kokosowych
  • 5 łyżek dżemu malinowego
  • wiòrki kokosowe i biała czekolada do posypania

Czekolady łamiemy na kawałki i wlewamy do nich śmietanę.Podgrzewamy az czekolada się rozpuści. Chłodzimy w lodòwce parę godzin.(co najmniej 3).Po tym czasie śmietanę ubijamy,dodajemy śnieżki i wiòrki kokosowe.
Biszkopt przekrawamy wzdłuz na pòł. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem,na to równo smarujemy połowę ubitej śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą śmietany.Dekorujemy wiórkami kokosowymi i wiórkami z białej czekolady. Schładzamy w lodówce.

Smacznego!!

wtorek, 26 maja 2020

Ciasto kruche z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszne,szybkie ciasto kruche z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami. Całość polana białą czekoladą 😍
Jedno z ciast,które muszę zrobić w sezonie truskawkowym 🍓😊


Przepis na małą blaszkę

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE  :
  • 200 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
ORAZ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  •  150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • 100 g białej czekolady

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto równo wykładamy na natłuszczoną formę i pieczemy ok.25 minut na złoty kolor w 180 st.C.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy mascarpone i mikserem na najniższych obrotach chwilę miksujemy.Wykładamy na wystudzony spód z ciasta kruchego.
Umyte i pokrojone truskawki układamy na śmietanie.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy nią truskawki.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego !

niedziela, 24 maja 2020

Torcik truskawkowo -kokosowy

Mój urodzinowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną z kokosami ❤🎂🥳


Przepis na tortownicę o średnicy 25cm.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3/4 szkl.mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

ORAZ:
  • 10 łyżek dżemu truskawkowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
  • truskawki do dekoracji


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek mieszamy razem i przesiewamy.
Dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy łyżkę oleju.
Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 170 st.C.

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Nasączamy wodą z cytryną i smarujemy 5 łyżkami dżemu. Na dżem nakładamy połowę śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy. Smarujemy równo dżemem oraz resztą bitej śmietany. Dekorujemy truskawkami i chłodzimy tort w lodówce.
Smacznego!





środa, 13 maja 2020

Deser z galaretką i bitą śmietaną


Czasami nie mamy pomysłu na coś słodkiego do kawy. Proponuję szybki deser z ulubioną galaretką i bitą śmietaną 🥰🍨
Nie tylko dla dzieci ☺



Składniki:

  • galaretka o ulubionym smaku
  • ok.200 ml śmietany kremówki 36%


Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Gdy ostygnie podlewamy do pucharków  i wstawiamy do lodówki.

Śmietankę kremówkę ok.200 ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Dekorujemy pucharki i smacznego 🤗