Przepis na tortownicę o średnicy 25cm.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl.cukru
- 3/4 szkl.mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
ORAZ:
- 10 łyżek dżemu truskawkowego
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
- truskawki do dekoracji
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek mieszamy razem i przesiewamy.
Dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy łyżkę oleju.
Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 170 st.C.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Nasączamy wodą z cytryną i smarujemy 5 łyżkami dżemu. Na dżem nakładamy połowę śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy. Smarujemy równo dżemem oraz resztą bitej śmietany. Dekorujemy truskawkami i chłodzimy tort w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz