wtorek, 26 maja 2020

Ciasto kruche z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszne,szybkie ciasto kruche z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami. Całość polana białą czekoladą 😍
Jedno z ciast,które muszę zrobić w sezonie truskawkowym 🍓😊


Przepis na małą blaszkę

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE  :
  • 200 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
ORAZ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  •  150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • 100 g białej czekolady

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto równo wykładamy na natłuszczoną formę i pieczemy ok.25 minut na złoty kolor w 180 st.C.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy mascarpone i mikserem na najniższych obrotach chwilę miksujemy.Wykładamy na wystudzony spód z ciasta kruchego.
Umyte i pokrojone truskawki układamy na śmietanie.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy nią truskawki.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego !

2 komentarze: