Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami.
Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej.
Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego.
Z podanych składników wychodzi ok.30 sztuk babeczek. Moje foremki mają górną średnicę 6 cm.
Składniki:
- 1 margaryna
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
Krem budyniowy :
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 100 g margaryny
Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę.
Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz