Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

piątek, 10 kwietnia 2020

Kruche babeczki z kremem budyniowym

Babeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką.
Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami.
Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej.

Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego.



 Z podanych składników wychodzi ok.30 sztuk babeczek. Moje foremki mają górną średnicę 6 cm.

Składniki:
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
Ciasto zagniatamy i wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 180st.C ok.10 min.


Krem budyniowy :
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 100 g margaryny 
Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu.Dajemy mniej mleka aby był gęściejszy.Studzimy.
Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem.

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę.

Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz