Słodko-kwaśne
ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są
chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry
dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)
Ja je uwielbiam !
Potrzebujemy:
- 2 kg ogórków
- gorczyca
- czosnek
- koper
Zalewa:
- 1,5 szklanki cukru
- 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej
- 1,5 szklanki octu
- 9 łyżek miodu naturalnego
- sól do smaku
Ogórki myjemy i kroimy w
plasterki lub na ćwiatki. .Układamy ciasno w umytych i wyparzonych słoikach.Do
każdego słoika litrowego wsypujemy ½
łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy
ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz