Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

czwartek, 5 lipca 2018

Ogórki z miodem -przetwory na zimę


Słodko-kwaśne ogórki pachnące koperkiem i czosnkiem .Są chrupkie i jędrne ,dzięki temu że nie obieramy ich ze skórki.Nie tylko dobry dodatek do obiadu ale również świetna zagryzka na imprezę..:-)                   
Ja je uwielbiam !



Potrzebujemy:
  • 2 kg ogórków
  • gorczyca
  • czosnek
  • koper


Zalewa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4,5 szklanki wody przegotowanej letniej
  • 1,5 szklanki octu
  • 9 łyżek miodu naturalnego
  • sól do smaku



Ogórki  myjemy i kroimy w plasterki lub na ćwiatki. .Układamy ciasno w umytych i wyparzonych słoikach.Do każdego słoika litrowego  wsypujemy ½ łyżeczki gorczycy,wrzucamy 2-3 ząbki czosnku i wkładamy koszyczek kopru.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Zalewamy ogórki,zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut.
Smacznego!

W krainie miodem płynącej... 5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz