Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

środa, 4 lipca 2018

Domowe mięso ze słoika

Pyszne mięso ze słoika domowej roboty.
 Dzięki żelatynie  w słoiku wytworzy się pyszna galaretka,którą możemy rozsmarować sobie na chlebie. Jeśli nie zależy nam na  galaretce możemy śmiało pominąć żelatynę.Mięso będzie również smakowite.Gwarantuję!
Mięsko z domowych słoiczków jest napewno zdrowsze ,nie ma żadnych konserwantów ,no i wiemy co jemy ;-)
Słoiczki możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie,na wycieczkę,piknik,do pracy,świetne na kanapkę czy obiad..
Z 1 kg mięsa  wychodzi mi 4-5 słoiczków 0,5 litrowych.



Składniki:
  • mięso z szynki ,biodrówki lub łopatka
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy
  • żelatyna
Mięso myjemy,kroimy w większą kostkę ok.3 cm.Solimy z każdej strony. Odkładamy do lodówki nawet na dobę.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy mięso.Do każdego słoiczka ok. 350 ml wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i 1 liść laurowy.
 Do pół szklanki wody wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny.Podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Pół szklanki gotowej wymieszanej żelatyny wystarcza na 6 słoiczków.
Do każdego słoiczka o pojemnośći 350 ml wlewamy po 2 łyżki rozpuszczonej już żelatyny.Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok.45minut.Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień gotujemy drugi raz ok.30 minut.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz