Dzięki żelatynie w słoiku wytworzy się pyszna galaretka,którą
możemy rozsmarować sobie na chlebie. Jeśli nie zależy nam na galaretce możemy śmiało pominąć
żelatynę.Mięso będzie również smakowite.Gwarantuję!
Mięsko z domowych słoiczków jest napewno zdrowsze ,nie ma żadnych
konserwantów ,no i wiemy co jemy ;-)
Słoiczki możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie,na
wycieczkę,piknik,do pracy,świetne na kanapkę czy obiad..
Z 1 kg mięsa wychodzi mi 4-5
słoiczków 0,5 litrowych.
Składniki:
- mięso z szynki ,biodrówki lub łopatka
- sól
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- liść laurowy
- żelatyna
Mięso myjemy,kroimy w większą kostkę ok.3 cm.Solimy z każdej strony.
Odkładamy do lodówki nawet na dobę.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy mięso.Do każdego słoiczka ok. 350 ml wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i 1 liść laurowy.
Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy mięso.Do każdego słoiczka ok. 350 ml wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i 1 liść laurowy.
Do każdego słoiczka o pojemnośći 350 ml wlewamy po 2 łyżki rozpuszczonej
już żelatyny.Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok.45minut.Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień gotujemy drugi raz ok.30 minut.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz