Łatwe do przyrządzenia a przy tym pyszne i wypróbowane przepisy na ciasta,słodkości i wiele innych ,nie tylko na słodko:-)

niedziela, 21 stycznia 2018

Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym i sosem czosnkowym

Łatwe i szybkie a przy tym pożywne tortille z farszem z mięsa mielonego z fasolą ,papryką oraz szczyptą chili..
Idealne na przystawkę, przekąskę lub jako danie obiadowe  Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Coś dla miłośników pikantnej kuchni!



Składniki:
  • 4-5 sztuk placków tortilli
  • 500 g  mięsa mielonego z łopatki lub karczku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka  czerwonej fasoli ok.120 g
  • mała puszka kukurydzy ok.120 g
  • mała puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz do smaku


Na sos czosnkowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Mięso mielone podsmażamy,dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,solimy.Następnie dodajemy fasolę ,kukurydzę i pomidory z puszki.Chwilę dusimy.Na koniec łączymy z przecierem,doprawiamy solą ,pieprzem i chili.Jeśli lubimy doprawiamy na ostro.
Czosnek przeciskamy przez praskę,oprószamy solą.Po 5 minutach dodajemy majonez, jogurt i dokładnie mieszamy.
Na tortille nakładamy gorący farsz,zwijamy, polewamy sosem czosnkowym i zajadamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz