Bardzo
łatwy przepis na drożdzowca,który nie wymaga
wyrabiania.Mozna go zrobić dodając ulubione owoce, ser lub budyń.
Pyszny jest także bez
dodatków,ciasto drożdzowe z kruszonką najlepsze jest świeże ze szklanką
ciepłego mleka..
Przepis na dużą blachę.
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag drożdzy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka rozmącone widelcem
- 4,5 szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 15 dag margaryny
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki.
Drożdze rozkruszamy,po kolei dodajemy do miski wszystkie produkty.Nie
mieszamy.Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.Po tym czasie dokładnie mieszamy
ciasto.Posypujemy kruszonką.Pieczemy ok.35-40 minut w 170°C. Po wystudzeniu
posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz