Jedno z ciast,które muszę zrobić w sezonie truskawkowym 🍓😊
Przepis na małą blaszkę
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE :
- 200 g margaryny
- 70 g cukru
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
- 100 g białej czekolady
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto równo wykładamy na natłuszczoną formę i pieczemy ok.25 minut na złoty kolor w 180 st.C.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy mascarpone i mikserem na najniższych obrotach chwilę miksujemy.Wykładamy na wystudzony spód z ciasta kruchego.
Umyte i pokrojone truskawki układamy na śmietanie.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy nią truskawki.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego !
ojj zjadłabym sobie takie ciacho
OdpowiedzUsuńGorąco polecam.Wcale niema przy nim dużo pracy 😉😊
Usuń