niedziela, 24 listopada 2019

Ciasto z owocami i pianką truskawkową


Fajne ,lekkie ciasto na biszkopcie z pianką z bitej śmietany i galaretki z owocami sezonowymi.
Bardzo łatwe i szybkie. W sam raz dla niespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych.



Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki:
  • biszkopt z 3 jajek
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 galaretki winogronowe
  • owoce- truskawki,maliny,borówki
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy mikserem.Wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki.
Na zastygniętą piankę rozsypujemy umyte i wysuszone owoce.Galaretki rozpuszczamy tak jak podano na opakowaniu.Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce.Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

niedziela, 10 listopada 2019

Kanapki z smażonym jajkiem

Pamietam jak mama robiła nam kanapki z jajkiem na ciepło.Sama teraz robie je dla syna.Raz spròbowalam i  zajadał ze smakiem,choc przyznam ze syn nie przepada za bardzo za jajkami.W tym wydaniu widac bardzo mu smakują.
Dobry pomysł na śniadanie lub kolację.Smażone jajko z dodatkiem mleka i mąki idealnie pasuje do swieżego pieczywa. Warto spròbowac!




Składniki:
  • 2 jajka
  • 1\4 szklanki mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • sòl i pieprz do smaku
Jajka roztrzepujemy  dokładnie razem z mlekiem i mąką.Dodajemy sòl i pieprz. Wylewamy na rozgrzany olej ma patelni. Smażymy aż jajka się zetną. 
Kanapki smarujemy masłem  i jeszcze ciepłym jajkiem.Podajemy od razu.
Smacznego !

wtorek, 5 listopada 2019

Tort z bitą śmietaną i galaretką

Tort który zrobiłam na 3 urodzinki mojego synka. Biszkopty posmarowane dżemem truskawkowym,bitą śmietaną i przełożone galaretką.Tort wszystkim smakował i bardzo szybko znikł,dlatego nie zdążyłam zrobić zdjęcia torta w przekroju :-)
Tort zrobiony według tego przepisu https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html .
Do bitej śmietany można dodać  serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową.




Przygotowanie:
  • biszkopt z 6 jajek
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 2 galaretki(u mnie truskawkowe) rozpuszczone w 500 ml wody
  • 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody 
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder oraz mascarpone.Dokładnie mieszamy.Galaretkę kroimy w  kostkę o boku ok.1cm.

Biszkopt smarujemy połową dżemu,na to równo nakładamy ok.4-5 łyżek śmietany.Kostkę z galaretki układamy na smietanie i lekko wciskamy ją w śmietanę.Przykrywamy drugim biszkoptem.Smarujemy tak jak poprzednio.Wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną i dekorujemy galaretką.Schładzamy w lodówce.
Smacznego!